Två hemmahopp i finalen av Svenskt Travderby

Två hemmahästar finns med i finalen av Svenskt Travderby. Barack Face från Adrian Kolgjini i och Coquaholy från Tomas Malmqvist.

Kvällens snabbaste och mest imponerande vinnare var Barack Face som fick springa utvändigt om en hetsig Bengan, men ändå tågade undan på strålande 1.12,1/2 640 meter autostart.


– Fantastiskt roligt att han kan leverera och prestera på topp. Vi har hela tiden vetat vad hästen kan och arbetat lugnt och tryggt just för den här dagen. Talangmässigt är det den bästa häst jag har kört, kommenterade Adrian Kolgjini med pappa Lutfi fyllde i:

– Vilken grym häst det är. Det måste sluta strula någon gång och det känns ruggigt bra att han äntligen får visa vad han kan. Han går med järnskor, sula och boots, men jag har känt i jobb att det inte skulle vara några problem att rycka alla skor om vi vill göra honom ännu bättre till finalen.

– Vi nöjer oss nog med att ta av bootsen, funderade Adrian som hade taktiken klar efter spårlottningen:

– Det ser ut som att Dancer Brodde tar ledningen så det blir den vi får knäcka från dödens.

Coquaholy prisutdelning.jpg

Nästa hemmavinnare var Coquaholu som gjorde andra starten för Malmqvist:

– Han gick i mål på ett otroligt bra sätt. Att kvala in med krafter kvar, det var riktigt bra, konstaterade kusken Björn Goop som inte kunde ge besked om vem han ska köra i finalen.

– Ett jättesvårt val, men ett delikat val.

Skorna på, nytt huvudlag och tuff press i ledningen.

Derbykvalens enda sto Jovality klarade alla utmaningar och avfärdade grabbarna med en gäspning.

– Det är ett av de bästa svenska stona genom tiderna, jag är tacksam att få chansen att köra henne, kommenterade Erik Adielsson.

Inte sedan Hilda Zonett 2001 har ett sto vunnit Svenskt Travderby.

Om knappt två veckor kan det vara dags igen.

Joviality stärkte i alla fall sina aktier då hon dansade ifrån konkurrenterna i sitt derbykval.

– Det känns jäkligt läckert. Anders (Ström) som äger ville ta chansen att möta hingstarna, det känns jäkligt skoj att han fick rätt. Nu är hon i final och allt kan hända, kommenterade Adielsson efter att ha spårat hem sitt försök i jämn fart sedan Dubai Kronos och Erik the Phantom kivats om positionen utvändigt.

– Det var inte optimalt och det är klart att jag hellre varvat på 1.14,5-1.15. Men ska hon klara finalen så ska hon klara att öppna 1.13,5 ett varv, och det gjorde hon också, fortsatte Adielsson sedan den snart 20-falidiga miljonärskan med hiskeliga meriter från unghäståren i USA rätat ut alla frågetecken som bildades efter förlusten som storfavorit i Stochampionatet.

– Det var en helt annan häst idag, det kände jag både i provstarten och upp mot bilen. Idag var hon så cool som hon ska vara.

Då tävlade hon barfota, den här tisdagen hade tränaren Sabine Kagebrant gått tillbaka till balansen från unghästtiden, nämligen järnskor och sula. Dessutom hade man korrigerat det stängda huvudlaget så att hon kunde se lite åt sidorna.

Hur det blir i finalen återstår att se, men söndag 3 september kan Joviality visa att hon är landets bästa fyraåring oavsett kön.

Joviality segerdefilering.jpg

”Borde ha vunnit”

Daniel Redén kvalade in tre hästar till derbyt där Greensboro Zet vann från dödens, medan Xanthis Harvey och Jikken slutade tvåa från ledningen.

Den förre fick se sig nerspurtad av kvalens största överraskning Monastery Boko, signerad nederländska storloppsexperterna Paul J P Haagort och Robin Bakker.

Monastery Boko prisutdelning.jpg

– Han gillar den långa distansen. Idag fick han en fin resa och gick väldigt bra till slut, kommenterade Bakker medan det var lite bistrare miner kring fjolårets kriterievinnare och förhandsfavoriten på de fasta oddsen inför kvalen.

– Jag tycker att han borde ha vunnit som loppet blev. Hästen kändes fin, men var inte så bra som jag hade förväntat mig, sade Örjan Kihlström.

– Vi får analysera det här. Det är klart att jag hoppats att han skulle hålla undan, men han gick till finalen och såg i alla fall lugn och fin ut, sade Redén.

Jikken fick ge vika mot Jörgen Westholms Working Class Hero sedan Björn Goop vaket styrt fram utvändigt halvvägs in i loppet.

– Han har utvecklats otroligt fint och gått från klarhet till klarhet under sensommaren, konstaterade Goop.

Jennifer Sisu målgång.jpg

Sex finalister för Untersteiner

Bara en spetsvinnare i derbykvalen således, men bland stona var det ledningen som gällde för nästan hela slanten. Julia Sisu frontade från innerspår medan Jennifer Sisu och Queen Belina var två andra storfavoriter som välvilligt släpptes till front. Det gjorde även Mi Amore Bros medan Timo Nurmos kunde räkna in ytterligare två vinnare där Aurelia Express tog nämnda segerväg medan fjolårets oaksvinnare Bonneville W.I. visade att hon är tillbaka genom att reglera konkurrenterna utvändigt.

Värd att nämna är även Johan Untersteiners tränarprestation då han visserligen fick vända hem segerlös, men ändå - likt Redén - lyckades kvala in tre hästar till vardera final.

Startlista Derbystoet

2 140 meter

Häst (tränare)

1 Mi Amore Bros (Daniel Redén)

2 Queen Belina (Jörgen Westholm)

3 Julia Sisu (Paul J P Hagoort)

4 Jennifer Sisu (Timo Nurmos)

5 Aurelia Express (Timo Nurmos)

6 Mary Ann Lane (Johan Untersteiner)

7 Global Dancer (Fredrik Wallin)

8 Wonderful Tonight (Roger Walmann)

9 Bonnewille W.I. (Timo Nurmos)

10 Bikana Wine (Johan Untersteiner)

11 Mahala (Daniel Redén)

12 Mellby Korall (Johan Untersteiner)

Förstapris: en miljon kronor

Startlista Svenskt Travderby

2 640 meter autostart

Häst (tränare)

1 Coquaholy (Tomas Malmqvist)

2 Monastery Boko (Paul J P Haagort)

3 Greensboro Zet (Daniel Redén)

4 Barack Face (Adrian Kolgjini)

5 Jovality (Sabine Kagebrant)

6 Love Keeper (Johan Untersteiner)

7 Dancer Brodde (Johan Untersteiner)

8 Jikken (Daniel Redén)

9 Working Class Hero (Jörgen Westholm)

10 Xanthis Harvey (Daniel Redén)

11 Global Dubhe (Johan Untersteiner)

12 Esposito (Timo Nurmos)

Förstapris: två miljoner kronor

Publicerad onsdag 23 augusti 2023.