Fyra miljoner till välgörenhet om Trogir vinner Derbyt

Fyra miljoner kronor till välgörenhet.
Det blir verklighet om Trogir och Michael Nimczyk vinner Svenskt Travderby på söndag.
– Varje krona som hästen springer in går till välgörenhet, berättar Isabelle Bucher, sportchef vid banan Mariendorf i Berlin.


Trogir kvalade in till Svenskt Travderby med en andraplats bakom Holcombe Zet – och hade bara luckan kommit någon meter tidigare så hade han vunnit det loppet. Men storyn med Trogir är att han ägs av stall Tippel Tom. Tippel Tom är maskoten på Berlinbanan och kan väl närmast jämföras med den svenska Harry Boy. Bakom stallet står tre personer.

# Ulrich Mommert, vd och ägare till Mariendorf.

# Jürgen Saalfrank, vd för en rad av Mommerts bolag.

# Isabelle Bucher, sportchef på Mariendorf.

De tre står för alla kostnader runt hästen som tränas av Wolfgang Nimczyk, körs av Michael Nimczyk och har Hannah Schmitz som skötare. Det betyder också att varje krona går till välgörenhet i olika former.

Först och främst handlar det om barn i utsatta områden i Berlin. Stall Tippel Tom har samarbete med SchutzengelWerk som erbjuder barn en meningsfull fritid.

– Det kan handla om familjer där föräldrarna jobbar, men som inte har råd med fritidsverksamhet efter skolan. SchutzengelWerk öppnar sina dörrar för barnen, ger dem ett varmt mål mat och det finns frivilliga som hjälper dem med skolarbetet.

I verksamheten finns också möjlighet för barnen att lära sig spela instrument eller träna med olika idrottsföreningar. I julas blev det en stor julmiddag för barnen.

Stall Tippel Tom försöker också stötta travsporten, speciellt unga lärlingar som är på väg in i sporten. De kan ansöka om bidrag för sin första tävlingsdress eller andra saker som kostar en slant när de ska börja inom travsporten. I samband med Derbyhelgen i Berlin arrangerade stallet också två lärlingslopp där de två första fick som hederspris en tvådagarsresa till Solvalla eller Vincennes för två personer. Allt för att stimulera fler unga att våga ta steget in i sporten.

På söndag startar alltså Trogir i Svenskt Travderby och eftersom han ingår i den sk Premiechansen så väntar dubbla prispengar på söndag.

– Jag var jättenöjd med honom, sa Michael Nimczyk efter Derbykvalet. Han sköt till på ett väldigt fint sätt när vi fick luckan. Sen blir det naturligtvis en tuff final, men vi har en fin häst.

Och en häst som gör sitt bästa för välgörenhet.

Fotnot: Stall Tippel Tom äger också hästarna Sangria Pellini och Tantris under samma villkor som Trogir.

 

 

 

Publicerad tisdag 27 augusti 2024.