{{next.header}}
Kan vi få en bakgrund?
– Jag tror att det var Mats Nilsson i styrelsen som föreslog att jag skulle bli invald. Han såg väl att jag tillförde andra saker som man saknade lite grann i styrelsen. Jag har jobbat mycket med näringslivsfrågor, jag har jobbat en hel del med event och arrangemang. Jag har jobbat i hotellbranschen och med platsutveckling – att skapa attraktivitet för plats, berättar han.
Med tanke på bygget av Nya Jägersro har Björn viktiga kontakter och kunskaper med sin kommunala ”skolning”.
– Som Näringslivsdirektör skapade jag mig ett brett nätverket, inte bara i Malmö utan i hela Skåne. Ja, ärligt talat i hela Sverige.
Idag är Björn vd för Svenska Stadskärnor, sen jobbar jag han även med Sparbanksrörelsen och Statsmissionen.
– Sammantaget tror jag att man såg att jag hade ett nätverk som kunde vara intressant för Jägersro. Så det var inte för att vässa travet rent sportsligt som jag rekryterades, men det finns så mycket annat som vi i styrelsen måste hantera.
Björn förklarar också att styrelsen hanterar de övergripande frågorna, som att besluta att det ska byggas en ny bana.
– Hur den banan sedan ska se ut har vi experter som hanterar. Det viktiga är att vi ha ett öra mot marken för att lyssna in, att vara lyhörd. Fördelen med att jag inte har någon bakgrund inom travet är att jag inte har några egna intressen att slå vakt om. Jag företräder inte någon speciell inriktning. Jag är nog en ganska neutral person.
Och den rent sportsliga kompetensen i styrelsen är Björn inte orolig. Pekka Lähdekorpi, vice ordförande, får en viktig roll och kommer ofta att representera Jägersro i de rent sportsliga frågorna i framtiden.
Då är vi inne på ämnet Nya Jägersro.
Det måste väl vara styrelsens viktigaste fråga.
– Ja, så är det. Vi måste skapa de bästa förutsättningarna för sporten, det är min drivkraft. De som ska tävla här ska ha de bästa förutsättningarna. Men det räcker inte, vi ska bygga allt det andra också. Och då blir det en fråga om ekonomi, att hushålla med sina resurser och. Få ut maximalt av det och det finns många sätt att hantera finansieringen. Det finns flera styrelseledamöter som är vana att göra stora affärer och som förstår finansbranschen
En rak fråga; räcker pengarna?
– Ja.
Det var ett rakt och koncist svar.
– Vi har mycket bättre förutsättningar att skapa en fin ny bana nu än vi hade haft utan affären.
Kan du utveckla?
– Det hade kanske kostat 50–100 miljoner att rusta upp Jägersro. Var ska vi ta de pengarna från. De pengarna finns inte.
Och då vill alla veta, när sätts spaden i marken?
– Vi har en förhoppning om att vi är igång nästa år. Jag kan inte uttrycka mig tydligare än så,
Som ordförande har givetvis Björn Bergman en nyckelroll, men han känner inte av någon press trots den utsatta positionen.
– Om jag själv skulle göra det här skulle det vara en väldigt tung press, men jag känner inte så. Vi är ett team. Jag känner också en förväntan, det är inte många banor som har våra ekonomiska förutsättningar.
Framtidens Jägersro?
– Vi ska bli mer relevanta för de som är på banan då och då och jag tror att vi får ökade möjligheter med den nya banan, vi kan bygga en annan publikupplevelse. Vi måste förstärka känslan av att vara på plats och det finns digitala hjälpmedel att göra det. Man ska känna pulsen. Vi ska också titta på vad som händer i andra idrotter, fotbollen är ett exempel. Hockeyn ett annat. Kan vi kanske lära något där. Återigen kommer jag tillbaka till digitala skärmar.
Björn Bergman är alltså den som ska leda Jägersro in i framtiden.
Fotnot: Loppet Björn körde var Malmö Stads Ponnylopp.