Jägersro är Sveriges äldsta stationära tävlingsbana för hästsport. Banan grundades 1907 av byggmästaren Christian Lauritz Müller – den 20 maj 1907 slogs portarna upp för den första tävlingsdagen. Det allra första loppet på banan vanns av Lady Jeanette körd av B G Olander och han satt då i en s.k. buggy – en fyrhjulig vagn. Mellan 1907 och 1913 anordnade Jägersro privat totalisator för medlemmar och den drevs av Föreningen till Skånska Hästavelns Höjande. Jägersro byggdes upp till en av Sveriges största tävlings– och träningsanläggningar för trav– och galopphästar. Redan 1928 kördes det första Travderbyt på banan och ännu idag är det en av de stora höjdpunkterna under året. Hugo Åbergs Memorial är banans signaturlopp för den äldre eliten och kördes första gången 1970. Loppet instiftades för att hedra den bortgångne Hugo Åberg.
Jägersro har alltid varit en föregångare inom hästsporten.
1923 var Jägersro först med att arrangera tävlingar med totospel sedan totalisatorförbudet upphävts.
1926 stod Jägersro som värd för travsportens första klassiska lopp, Svensk Uppfödningslöpning. Året efter avgjordes Kriteriet för första gången och 1928 det första Derbyt. Första upplagorna av de tre klassiska loppen vanns av det danska ekipaget Ibrahim Pascha och Sophus Sörensen.
1937 skrev Jägersro avtal med Stockholms–Tidningen och kort senare Skånska Dagbladet – det var starten till förtidsvad inom travsporten.
1939 blev Margareta Cronhielm historisk genom att bli den första kvinnan på banan – och en av de första i Sverige – att få amatörkörlicens. Margareta blev sedan mer känd inom galoppsporten, då som gift med efternamnet Wettermark.
1958 lånades en startbil från Danmark och det första loppet med autostart i Sverige kördes den 1 augusti 1958. Åttonde november året efter var Jägersro först i Sverige med att köra ett lopp med en egen startbil. Galoppen var först med V5–spelet (betyder Vinn på fem rätt), men Jägersro blev premiärbana för V5–spel på trav. Det skedde den 15 november 1959. Jägersro var också bland de första att få både banbelysning och målkamera.
1979 var Jägersro premiärarena för Olympiatravet, första segrare var Pershing och Berndt Lindstedt. 1993 vinner Copiad och Erik Berglöf det första V75–loppet som körde – och först ut var Jägersro.
UpplevelsenJägersro skapar vinnare. Det kan vara en vinnare av Hugo Åbergs, av ett vanligt lopp vilken tisdag som helst eller kanske bara den älskade hästen som gör sitt yttersta. En vinnare kan finnas i totohallen, men lika gärna i restaurangen under en trevlig kväll med god mat och dryck i glada vänners lag. Du kan också bli en vinnare på travbanan, det är bara att utnyttja möjligheten i dubbelsulkyn som Jägersro erbjuder. |
1968 Björn och Birger Bengtsson vann svenskt Travderby. Jublet visste inte några gränser, program kastades i luften, glas och porslin krossades i restaurangen och festyran ville egentligen aldrig ta slut. Hemmahästen och hemmatränaren hade efter ett ”klassiskt” upplopp besegrat Rikitikitavi och Gunnar Nordin.
1983 vann Bo W Takter svenskt Travderby med Micko Fripé och möttes av jublande massor efter vinsten. Takter hade mer eller mindre lovat seger och när han sedan stod vid sitt ord och klev upp på segerpodiet visste inte hyllningarna några gränser.
2003 vann Lutfi Kolgjini Hugo Åbergs Memorial med Revenue. Vinsten i sig var stor, men Lutfi Kolgjinis föräldrar Shefit och Hanna kom in i vinnarcirkeln blev kvällen magisk. Inte ens Kolgjini själv visste att de var på plats och det fälldes många tårar i samband med den prisutdelningen.
2015 blev det lite av samma stämning. Den av Jimmy Takter tränade Creatine vann Hugo Åbergs Memorial och det var brodern Johnny som körde. Familjen Takter stod i centrum efter Jägersros största lopp och återigen blev det en magisk stund.
Hugo Åbergs Memorial sista tisdagen i juli, Svenskt Travderby första söndagen i september och Gentlemannadagen – den stora folkfesten på Kristihimmelfärdsdagen varje år – är Jägersros stora profildagar.
Jägersro har haft en rad stora profiler, här är några av de största:
Hans Ringström blev champion fyra gånger på banan. Han vann det mesta som gick att vinna och var under en lång period också privattränare för stall Gån (byggmästare Hugo Åberg). När Ringström lade av i slutet av 60–talet saknades bara ett fåtal segrar till den klassiska 1000–klubben, men Ringström ansåg själv att han hade över tusen segrar eftersom några tidiga segrar i Danmark saknades i statistiken.
Allan Lindskog vann tre championat, var ett tag privattränare för Brodda Stuteri och känd för att ”alltid” ha hästarna i ordning när de skulle starta. Efter den aktiva karriären hade Allan Lindskog också en lång karriär som funktionär inom travet och galoppen.
Bertil Jansson var samtida med Allan Lindskog. Vann fyra championat och mest förknippas kanske Bertil med Speedy som ett tag hade elva raka segrar.
Birger Bengtsson är kanske den största genom alla tider. Tolv championat, en klassisk Derbyseger med Björn och totalt 1 184 vinster. Vid slutet av karriären framhöll Birger Bengtsson sin sista stora stjärna Diego som den bästa han tränat. Birger Bengtsson har i flera sammanhang framhållits som den främste tränaren på Jägersro och han har fått ett minneslopp dagen innan Svenskt Travderby.
Familjen Takter (Bo W, Jimmy och Johnny) kom till Jägersro 1978. Bo W blev champion redan två år senare (vann sedan ytterligare ett championat 1983) och sonen Johnny har i skrivande stund tolv kuskchampionat. 1988 drabbades Bo W av en svår olycka när han föll i en trappa. Han kom tillbaka och vann sedan lopp både i Sverige och Tyskland. Tillsammans har familjen Takter vunnit nästan allt som går att vinna runt hela världen. Topphästarna har avlöst varandra och båda Johnny och Jimmy tillhör idag världseliten. Hösten 2016 hyllades också Bo W Takter av Jägersro med Takter Tribute.
Erik Adielsson, son till galopptränaren Hans Adielsson, var en ung sulkytalang. Precis som Johnny Takter och Birger Bengtsson tolv championat. Erik tillhör den första generationen som enbart inriktat sig på att köra häst och har inte haft någon egen träningsrörelse. Erik jobbar numera på Solvalla, men när han är på Jägersro har han ”kommit hem”.
Lutfi Kolgjini har varit både kusk– och tränarchampion. Han har tagit fram rader av topphästar, men han kommer nog alltid att hålla Viking Kronos som den främste. Frispråkig, färgstark men också med ett stort hjärta. Lutfi Kolgjini lämnar ingen oberörd.